Labsoluz er en dansk ingeniørvirksomhed, der udvikler og producerer maskiner til laboratorier. IMAS spiller en vigtig rolle som rådgiver og sparringspartner ved design og automatdrejning af maskinernes mekaniske komponenter. Og det tætte samarbejde har stor betydning for Labsoluz, lyder det fra de to grundlæggere.
Automatisering i blodet: Labsoluz er grundlagt af Stig Christensen (tv) og Lars Weber-Hovendahl (th), som er begge Senior Mechanical Design Engineers i virksomheden. Deres mission er at skabe en ny generation af automatiseringsteknologier til laboratorier. Og de er godt på vej. For gennem de seneste år har de udviklet deres eget produktprogram, og i disse dage sender de tre nye produkter på markedet.
IMAS drejer og fræser mekaniske komponenter til Labsoluz’ maskiner, som udfører capping og decapping af låg til prøverør. Maskinerne sikrer præcis forsegling af rørene med det rigtige moment, så hudprøver, blodprøver og lignende kan opbevares i mange år.
Sparring og rådgivning om komponenternes design
Og IMAS er ikke bare producent. Stig Christensen og Lars Weber-Hovendahl forklarer, at de sætter stor pris på den sparring og rådgivning, som de får fra IMAS i udviklingsarbejdet. Stig Christensen siger:
”IMAS har været med fra starten. Vi fik dem i sin tid anbefalet af en anden samarbejdspartner, og det har vi været glade for. Deres input til produktdesign er uundværlige. IMAS er inde over alle vores fræste og drejede emner. Det handler om ca. 300 emner på hver af vores maskiner.”
Det er afgørende for Labsoluz, at de mekaniske emner designes, så de kan produceres i store antal, og at produktionen kører optimalt. IMAS kommer derfor tidligt ind i processen med at designe de mekaniske emner, og udviklingsteamet nyder godt af IMAS’ viden om for eksempel materialevalg:
”IMAS er ekstremt gode til den faglige feedback i udviklingsprocessen, så vi får optimeret designet. Til visse komponenter har de bl.a. foreslået, at vi anvender en bestemt type af rustfrit stål, som slider mindre på værktøjerne og er hurtigere at dreje og fræse,” siger Stig Christensen.
Med fra tegning til færdig komponent
Når Stig Christensen og Lars Weber-Hovendahl har tegnet en prototype på en komponent, ringer de til IMAS for at gennemgå funktioner og krav. Og her kommer IMAS med faglige anbefalinger. Herefter justerer Labsoluz designet, og IMAS producerer en serie prototyper på deres avancerede CNC-drejere og CNC-fræsere. Lars Weber-Hovendahl siger:
”Vi kender både rådgiverne og de medarbejdere, der står bag CNC-maskinerne. Det er en stor fordel, for det betyder, at vi kan teste komponenterne, lige når de kommer ud af drejebænken eller fræseren. Så kan vi sammen justere alle de små detaljer, indtil vi er tilfredse.”
Stig Christensen fremhæver desuden, at IMAS er en effektiv leverandør, der er til at stole på:
”IMAS svarer altid hurtigt, og leverancerne kommer til tiden. Det er også vigtigt for os, at de lytter til vores behov – fx er de ofte fleksible, hvis vi har en hasteleverance.”
Labsoluz’ maskiner sælges gennem den internationale leverandør af laboratorieudstyr Altemis Lab.