IMAS har investeret i en ny Citizen L12 LFV langdrejer for forsat at kunne opfylde kundernes ønsker og behov. Maskinen har den moderne LFV-teknologi, så spånerne fra drejningen bliver knækket. Det giver små, korte spåner frem for lange. Det betyder mindre spånophobning og færre maskinstop.

CNC-maskinerne har snurret på højtryk hos IMAS hele året for at levere fræste og drejede komponenter i metal og plast til kunderne. Nu har IMAS udvidet maskinparken med en ny Citizen L12 LFV langdrejer. Det har man gjort for at sikre, at man forsat kan opfylde kundernes ønsker og behov samt for at fastholde en hurtig og sikker leveringstid. Maskinen her maksimal emnediameter på Ø12.

Den nye maskine har øget maksimalhastighed i forhold til de lidt ældre langdrejere, IMAS allerede har. Det gælder både hovedspindlen, subspindlen og de roterende værktøjer. Den er derfor hurtigere end de ældre maskiner og producerer flere detaljer på emnerne på den samme tid.

LFV-teknologi sikrer stabil produktion

Når drejemaskiner arbejder og producerer emner, kommer der spåner som restprodukt. Det er typisk lange spåner, der klumper sig sammen i ”fuglereder”, hvad end man arbejder med metal eller plast. Men ikke den nye langdrejer, der har den moderne LFV-teknologi – low frequency vibration. Med LFV bliver spånerne knækket, så man får små, korte spåner frem for lange. Allan Rasmussen, direktør i IMAS, siger:

”Det gør faktisk en stor forskel for vores produktion. Den nye type langdrejer er meget driftssikker og pålidelig, for der er mindre spånophobning og færre maskinstop. Den kører på optimal hastighed hele tiden, og så er det desuden nemmere at holde den ren og beskytte værktøjet.”

Det er en all round-maskine, der kan løse opgaver for alle IMAS’ kunder. Men ifølge Allan Rasmussen egner LFV sig særligt godt til emner i plast, det kan være plastarter som POM, nylon eller teflon. Typisk er spånerne fra plast nemlig filtret mere sammen, og de er mere genstridige end metalspåner.

Genbrug af både spåner og olie

IMAS opsamler spånerne fra produktionen og sender restproduktet til genbrug. Her er der endnu en fordel ved LFV-maskiner. De små spåner er nemlig nemmere at håndtere end de lange spåner, når man samler dem sammen, og når man skal rense dem for den olie, de er påført.

”Spånerne er smurt ind i olie fra maskinens afkølingssystem, og det fjerner vi ved at centrifugere dem. På samme måde som man kender det fra en tøjvask. De lange spåner har det med at klumpe sig sammen, hvorimod de små spåner fordeler sig mere jævnt i centrifugen. På den måde er man er mere sikker på, at spånerne bliver fri for olien, som vi så genbruger på fabrikken,” siger Allan Rasmussen.

Den nye Citizen L12 LFV langdrejer er allerede sat i fuld drift.